« Σχέδια μαραγκού ΞΥΛΟΤΥΠΟΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ και δαπέδου υπογείου (Σχέδιο Μ.20) »

 

ΕΚΣΚΑΦΕΣ και ΔΑΠΕΔΟ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ (Σχέδιο Μ.10)

Το σχέδιο της εκσκαφής πρέπει να είναι σε γνώση και του συνεργείου των καλουπιών, επειδή κάθε πιθανό σφάλμα θα έχει επίπτωση στα καλουπώματα.

Στο σχέδιο της εκσκαφής αναπαρίσταται με αχνό τρόπο η θεμελίωση του κτιρίου, ώστε αφενός μεν να επιβεβαιώνονται οι γενικές διαστάσεις της εκσκαφής και αφετέρου να “ωριμάζει” η συνολική αντίληψη του κτιρίου σε όλους τους συντελεστές του έργου.

Σε κάθε κορυφή του περιμετρικού πολυγώνου της εκσκαφής αναγράφονται οι συντεταγμένες x, y, z στο σύστημα που έχει επιλεγεί. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, ως αρχή των συντεταγμένων (x,y) έχει επιλεγεί το κάτω αριστερά άκρο του οικοπέδου και ως αρχή του z το μέσο του πεζοδρομίου της πρόσοψης, που συμπίπτει με το πολεοδομικό 0.0 .

Η τελική στάθμη της εκσκαφής καθορίζεται με μία τιμή που αντιστοιχεί στο z.

Σε περίπτωση τυχόν αναβαθμού στα σημεία του πολυγώνου, αναγράφονται μόνο οι δύο συντεταγμένες x και y, π.χ. στην εκβάθυνση του ασανσέρ.

Οι τομές αναπαριστούν με απλό τρόπο την εκσκαφή. Σ’ αυτές φαίνεται και το πάχος του σκυροδέματος καθαριότητας, ενώ είναι εξυπηρετικό να φαίνεται με αχνό τρόπο και ο σκελετός του κτιρίου που πρόκειται να ανεγερθεί.

Στο σχέδιο αναγράφονται οι ποσότητες των όγκων της εκσκαφής , οι ποσότητες επίχωσης και η ποσότητα του σκυροδέματος καθαριότητας.

Ο όγκος της εκσκαφής είναι χωρισμένος σε δύο ποσότητες, η πρώτη αναφέρεται στην εκσκαφή κάτω από το χαμηλότερο σημείο του εδάφους και η άλλη στην εκσκαφή πάνω από το χαμηλότερο σημείο του εδάφους. Η εκτίμηση της πρώτης ποσότητας είναι πιο αξιόπιστη από την εκτίμηση της δεύτερης ποσότητας.

Η επίχωση είναι επίσης χωρισμένη σε δύο ποσότητες, η μία αφορά την ποσότητα που θα χρειαστεί για την κάλυψη των θεμελίων (πάνω στο οποίο θα κατασκευαστεί το δάπεδο του υπογείου) και η δεύτερη θα χρειαστεί για την επίχωση του τμήματος της εκσκαφής έξω από το σκελετό, μετά την κατασκευή των τοιχείων του υπογείου.

Οι ποσότητες των επιχώσεων αναφέρονται σ’ αυτή τη φάση της κατασκευής, για να συνδυαστούν ενδεχομένως με την αποκομιδή/αποθήκευση των προϊόντων της εκσκαφής.

Η ποσότητα του σκυροδέματος καθαριότητας εξαρτάται από το μέσο αναγκαίο πάχος για την επίτευξη οριζόντιου δαπέδου για να πατήσουν τα θεμέλια. Όσο πιο ακριβής σε βάθος και όσο πιο οριζόντια είναι η επιφάνεια του δαπέδου της εκσκαφής, τόσο μικρότερο είναι το αναγκαίο πάχος σκυροδέματος. Η επιφάνεια του σκυροδέματος εξομάλυνσης πρέπει να είναι τελείως οριζόντια και χωρίς εξογκώματα, επειδή εκεί πάνω θα γίνει η χάραξη των θεμελίων και θα πατήσουν οι οπλισμοί και τα καλούπια των θεμελίων. Σε καμιά περίπτωση όμως η επιπέδωση αυτή δεν πρέπει να γίνεται εκ των υστέρων με συμπλήρωση προϊόντων εκσκαφής, π.χ. ίσιωμα με τσάπα, ειδικά στις επιφάνειες που θα υπάρχουν θεμέλια. Αυτό πρέπει να γίνεται για να μην αλλοιωθεί η φύση του εδάφους που έχει λάβει υπόψη του ο μελετητής.

 


« Σχέδια μαραγκού ΞΥΛΟΤΥΠΟΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ και δαπέδου υπογείου (Σχέδιο Μ.20) »