« Προσεγγιστικός υπολογισμός πλαισιακού και τοιχωματικού φορέα Ειδικές περιπτώσεις »

 

Περιβάλλουσες φορτίσεις

Σε κάθε διάφραγμα ενός κτιρίου, για σεισμό κατά τη διεύθυνση X, δημιουργείται η κύρια οριζόντια σεισμική δύναμη HX .Η δύναμη αυτή εξασκείται στο κέντρο μάζας CM του διαφράγματος και δημιουργεί ροπή MCTΧ μέτρου |HX · eoY| ως προς το κέντρο ελαστικής στροφής CT. Το ίδιο ισχύει και για τη διεύθυνση Υ όπου η ανάλογη ροπή MCTY έχει μέτρο |HY · eoX|. Οι σεισμικές δυνάμεις αλλάζουν διαρκώς πρόσημο και σε άλλους συνδυασμούς λαμβάνονται θετικές και σε άλλους αρνητικές. Το μέγεθος των ροπών όμως εξαρτάται από το μέγεθος των στατικών εκκεντροτήτων eoX, eoY. Ο τρόπος προσδιορισμού του κέντρου ελαστικής στροφής και επομένως των στατικών εκκεντροτήτων εξετάζεται στην §5.4 και στα παραρτήματα Γ και Δ.


Εικόνα 6.5-1: Τυπικός ξυλότυπος ορόφου κτιρίου CM το κέντρο μάζας CT το κέντρο ελαστικής στροφής
Εικόνα 6.5-1: Τυπικός ξυλότυπος ορόφου κτιρίου CM το κέντρο μάζας CT το κέντρο ελαστικής στροφής

Εικόνα 6.5-2: Λεπτομέρεια της περιοχής CM, CTeoX, eoY οι στατικές εκκεντρότητες
Εικόνα 6.5-2: Λεπτομέρεια της περιοχής CM, CTeoX, eoY οι στατικές εκκεντρότητες

Οι Διευθύνσεις Χ, Y είναι συμβατικές επειδή στην πραγματικότητα πάντοτε σ’ ένα σεισμό θα υπάρχουν συνιστώσες και κατά X και κατά Y είτε επειδή ο σεισμός έρχεται υπό γωνία διάφορη των 0º ή 90º είτε επειδή η γεωμετρία του φορέα είναι τέτοια που η σεισμική διέγερση κατά X δημιουργεί και διέγερση στη διεύθυνση Y και αντίστροφα.

Οι δύο δυσμενέστερες διευθύνσεις είναι οι διευθύνσεις του κυρίου συστήματος, όσον αφορά το εκάστοτε διάφραγμα, αλλά στα πολυόροφα κτίρια το ένα διάφραγμα επηρεάζει τα άλλα οπότε ο EC8 αντιμετωπίζει αυτό το θέμα, μαζί και με άλλες αβεβαιότητες, με τον κανόνα εφαρμογής ταυτόχρονης δράσης σεισμού κατά X ή Y ή Z, με το 30% της δράσης των άλλων διευθύνσεων.Ανεξαρτήτως της θέσης των CM, CT υπάρχει πάντοτε ο συνδυασμός A των φορτίων βαρύτητας g και q πολλαπλασιασμένων επί τους συντελεστές ασφαλείας των δράσεων. Για μία συγκεκριμένη θέση των CM, C T, υπάρχουν επιπλέον 8 συνδυασμοί των σεισμικών δυνάμεων που οφείλονται στις πιθανότερες μάζες 1.00g+0.30q (2) την ώρα του σεισμού:


Πίνακας συνδυασμών φόρτισης για συγκεκριμένη θέση του Κέντρου Μάζας

Συνδυασμός Α "1.35g+1.50q (1)" σε όλον το φορέα, χωρίς σεισμό

Συνδυασμοί B, C, D, E, F, G, H, I: 1.00g + 0.30q (2) και επιπλέον σεισμός (3) EX, EY

1.00g + 0.30q ± 1.00EX ± 0.30E Υ

1.00g + 0.30q ± 0.30E Χ ± 1.00EY

Σχηματικά, οι συνδυασμοί μπορούν να αναπαρασταθούν όπως παρακάτω:


Εικόνα 6.5-3
B: +1.00Ex + 0.30Ey
Εικόνα 6.5-3
B: +1.00Ex + 0.30Ey

Εικόνα 6.5-4
C: +1.00Ex - 0.30Ey
Εικόνα 6.5-4
C: +1.00Ex - 0.30Ey

Εικόνα 6.5-5
D: +0.30Ex + 1.00Ey
Εικόνα 6.5-5
D: +0.30Ex + 1.00Ey

Εικόνα 6.5-6
D: +0.30Ex + 1.00Ey
Εικόνα 6.5-6
D: +0.30Ex + 1.00Ey

Εικόνα 6.5-7
F: -1.00Ex - 0.30Ey
Εικόνα 6.5-7
F: -1.00Ex - 0.30Ey

Εικόνα 6.5-8
G: -1.00Ex + 0.30Ey
Εικόνα 6.5-8
G: -1.00Ex + 0.30Ey

Εικόνα 6.5-9
H: -0.30Ex – 1.00Ey
Εικόνα 6.5-9
H: -0.30Ex – 1.00Ey

Εικόνα 6.5-10
I: +0.30Ex – 1.00Ey
Εικόνα 6.5-10
I: +0.30Ex – 1.00Ey

Παρατηρήσεις:

(1) Η γενική περίπτωση είναι "γg · g + γq · q", οι πιθανά αναγκαίες δυσμενείς φορτίσεις και οι πιθανοί ειδικοί έλεγχοι σύμφωνα με το κεφάλαιο 2.

(2) Η γενική περίπτωση είναι 1.00g + ψ2 · q. Οι τιμές του ψ2 βρίσκονται στην §2.2.4.

(3)Χάριν απλότητας και δεδομένου ότι η επιρροή του σεισμού κατά Z κατά κανόνα είναι ή αμελητέα ή τοπικής μόνο σημασίας, παραλείπεται η διεύθυνση Z.

(4) Ο συμβολισμός "+1.00EX" σημαίνει«100% ολόκληρη η ένταση του σεισμού κατά X», ενώ ο συμβολισμός "0.30EY" σημαίνει « το 30% της έντασης του σεισμού κατά Y". Ο συμβολισμός "+" σημαίνει « και ».

Υπενθυμίζεται από την §5.4 ότι η σεισμική ροπή ενός διαφράγματος δημιουργεί στροφή στο διάφραγμα με αποτέλεσμα αφενός να μεγαλώνει τις μετακινήσεις των περιμετρικών κολονών και αφετέρου να δημιουργεί διαξονική κάμψη στις κολόνες. Το κέντρο μάζας ενός ορόφου είναι συγκεκριμένο, επειδή έχει προκύψει από την αρχιτεκτονική μελέτη και ελάχιστα επηρεάζεται από την ίδια μάζα των στοιχείων του σκελετού. Αυτό που μπορεί να έχει μεγάλη διακύμανση είναι το κέντρο ελαστικής στροφής επειδή εξαρτάται από τις διατομές των δομικών στοιχείων και κυρίως των κολονών. Οι αρχιτεκτονικοί περιορισμοί δημιουργούν κάποιες δυσκολίες αλλά τις περισσότερες φορές μπορούν να ξεπεραστούν με τη συνεργασία στατικού και αρχιτέκτονα μηχανικού. Άρα η τέχνη του μηχανικού είναι να διαμορφώσει με τέτοιο τρόπο το σκελετό του ώστε να φέρνει όσο πιο κοντά γίνεται τα κέντρα ελαστικής στροφής των ορόφων με τα κέντρα μάζας τους, δηλαδή να μειώσει στο ελάχιστο της στατικές εκκεντρότητες eoX, eoY. Αυτό ισχύει ακόμη και για μη αντισεισμικές κατασκευές επειδή μειώνει τις δυσάρεστες στατικές στροφές και τις συνεπακόλουθες στατικές μετακινήσεις.

Ο καλύτερος σχεδιασμός είναι αυτός που επιτυγχάνει σύμπτωση κέντρου ελαστικής στροφής με το κέντρο μάζας και αυτό επιτυγχάνεται εύκολα σε κτίρια με συμμετρική προς τις δύο διευθύνσεις κάτοψη.

Βέβαια, το κέντρο μάζας του διαφράγματος μπορεί να μετακινηθεί τη στιγμή του σεισμού, λόγω έκκεντρης φόρτισης αλλά και η θέση του κέντρου ελαστικής στροφής εμπεριέχει αβεβαιότητες που οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, όπως είναι οι πιθανοί διαφορετικοί μηχανισμοί ελαστοπλαστικής αστοχίας στα διάφορα σημεία των κατόψεων π.χ. λόγω ύπαρξης διαχωριστικών στοιχείων από οπτοπλινθοδομή ή αθέλητων ελαττωμάτων κατασκευής, π.χ. υπερόπλιση δοκών σε σχέση με τις κολόνες, κτλ.

Για να καλύψει ο EC8 τις αβεβαιότητες, επιβάλει τη χρήση δύο τυχηματικών εκκεντροτήτων, την eccΧ ίση με το 5% έως 10% της διάστασης LX του διαφράγματος και την eccY ίση με το 5% έως 10% της διάστασης LY. Οι εκκεντρότητες αυτές πρέπει να εξετάζονται σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς.

Πίνακας δυσμενέστερων σχετικών θέσεων κέντρου μάζας και κέντρου ελαστικής στροφής


Εικόνα 6.5-11: Οι πιθανές θέσεις του CΤ
σε σχέση με το CΜ (ή ισοδύναμα του CM ως προς το CT)
Εικόνα 6.5-11: Οι πιθανές θέσεις του CΤ
σε σχέση με το CΜ (ή ισοδύναμα του CM ως προς το CT)


Εικόνα 6.5-12: Παράδειγμα του δυσμενούς συνδυασμού 1G,MCT =-1.00HX-eY+0.30HY-eX
Εικόνα 6.5-12: Παράδειγμα του δυσμενούς συνδυασμού 1G,MCT =-1.00HX-eY+0.30HY-eX


Στο παράλληλο προς το X0Y σύστημα που έχει αρχή το σημείο CT οι συντεταγμένες είναι:

1 (eoX+eccX, eoY+eccY), 2(eoX+eccX, eoY-eccY),3(eoX-eccX, eoY+eccY), 4(eoX-eccX, eoY-e ccY)

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, είναι: 1(2.3, 2.1), 2(2.3, 0.7), 3(0.3, 2.1), 4(0.3, 0.7)

Σε κάθε μία θέση από τις 4, υπάρχουν 8 συνδυασμοί, δηλαδή συνολικά χρειάζονται: ο Α συνδυασμός και οι 4 · 8=32 συνδυασμοί à σύνολο 33 συνδυασμοί. Από τους 33 συνδυασμούς προκύπτει η περιβάλλουσα των ροπών και των τεμνουσών.

Η δυσμενέστερη ένταση των κολονών και των δοκών δε μπορεί να προβλεφθεί εξ’ αρχής επειδή είναι επαλληλία στατικών και σεισμικών φορτίσεων με διαφορετικές βαρύτητες και επειδή επιπλέον στις όχι τετράγωνες κολόνες, η δυσμενέστερη διαξονική κάμψη δεν είναι γνωστή εξ’ αρχής. Ένα καλός τρόπος προσδιορισμού της δυσμενέστερης κάμψης σε μία διατομή π.χ. μίας κολόνας ενός ορόφου, είναι να γίνουν οι 33 διαξονικές διαστασιολογήσεις που δίνουν 33 ποσότητες συνολικού οπλισμού As,tot (για συγκεκριμένη βέβαια διάταξη των ράβδων) και να κρατηθεί ο μεγαλύτερος οπλισμός. Το συνοδευτικό λογισμικό χρησιμοποιεί αυτήν την πρακτική.

Επομένως, σε κάθε περίπτωση φορέα, ακόμη και αν λόγω διπλής συμμετρίας υπάρχει σύμπτωση κέντρου ελαστικής στροφής με το κέντρο μάζας, θα υπάρχει διαξονική κάμψη λόγω της τυχηματικής εκκεντρότητας που δίνει σημαντική σεισμική ροπή σε κάθε διάφραγμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δίνεται στα διαφράγματα μία σημαντική δυστρεψία (υπενθυμίζεται από την §5.4 οτί η δυστρεψία Kθ=M/θZ) δηλαδή μία σημαντική αντίσταση σε ροπή M που θα δημιουργεί σχετικά μικρή στροφή θZ του διαφράγματος γύρω από τον άξονα Z. Για να μη προκύπτουν λοιπόν μεγάλες παραμορφώσεις λόγω στροφής και για να μη καταπονούνται οι κολόνες με ισχυρή διαξονική κάμψη, απαιτείται η διάταξη ισχυρών δυσκαμψιών στην περίμετρο των διαφραγμάτων που θα περιορίζουν τη στροφή του διαφράγματος. Ισχυρή δυσκαμψία έχει για παράδειγμα, ένα τοιχίο ή ένα ισχυρό πλαίσιο.

 


« Προσεγγιστικός υπολογισμός πλαισιακού και τοιχωματικού φορέα Ειδικές περιπτώσεις »