« Οριακές Καταστάσεις Σχεδιασμού Δράσεις »

 

Γενικά

Γενικές έννοιες για τα φορτία κτιρίων παρατίθενται στην §1.3 του Α’ τόμου, η ανάγνωση της οποίας συμβάλλει στην κατανόηση των φορτίσεων ενός αντισεισμικού κτιρίου.

Οριακή κατάσταση αστοχίας

Ο σκοπός ελέγχου είναι η ασφάλεια των ανθρώπων και του φορέα. Σε όλες τις καταστάσεις δράσεων βαρύτητας, περιβάλλοντος και σεισμού, για τις οποίες σχεδιάζεται, το κτίριο [EC0, 3.3. (1)] θα πρέπει να αντέχει και να συνεχίζεται η χρήση του σε όλη τη διάρκεια ζωής σχεδιασμού [*]NoteΣημείωσηΟι προτεινόμενες (και εθνικές) τιμές για τη διάρκεια ζωής σχεδιασμού των συνήθων κτιρίων είναι τα 50 έτη και των μνημειακών τα 100. .

Οριακή κατάσταση λειτουργικότητας

Ο σκοπός ελέγχου είναι να εξασφαλίσει τη λειτουργία του φορέα υπό συνθήκες φυσιολογικής χρήσης, την άνεση των ανθρώπων και την εξωτερική εμφάνιση της κατασκευής [EC0, 3.4. (1)] e.g. να αποφευχθούν ρηγματώσεις και παραμορφώσεις πέρα από επιτρεπόμενα όρια κ.λπ [*]NoteΣημείωση Στις αντισεισμικές κατασκευές συνήθων κτιρίων από οπλισμένο σκυρόδεμα που ο φορέας αποτελείται από σκελετό κολονών, δοκών και πλακών, χωρίς προένταση, και με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κατασκευαστικοί κανόνες και διατάξεις των EC2 και EC8 που αφορούν το σκελετό και τα δομικά αυτά στοιχεία, η εξασφάλιση της οριακής κατάστασης αστοχίας υπερκαλύπτει την κατάσταση λειτουργικότητας και γι’ αυτό δε χρειάζεται να γίνεται ξεχωριστός έλεγχος λειτουργικότητας..

Στις οριακές καταστάσεις, οι επιβαρυντικές δράσεις πολλαπλασιάζονται με ένα συντελεστή ασφαλείας γf≥1.0 (πχ. γg=1.35 για μόνιμα φορτία και γq=1.50 για ωφέλιμα), ενώ οι αντοχές των υλικών διαιρούνται με γm ≥1.0 (π.χ. γc=1.50 για σκυρόδεμα και γs=1.15 για χάλυβα).

 


« Οριακές Καταστάσεις Σχεδιασμού Δράσεις »