« Προσομοίωση πλακών με μέλη και επιφανειακά πεπερασμένα Η κατακόρυφη παραμόρφωση των δοκών »

 

Η πλαισιακή λειτουργία στις περιοχές των κολονών

Η προσομοίωση τόσο με μέλη, όσο και με τα ακριβέστερα επιφανειακά πεπερασμένα στοιχεία, λαμβάνει υπόψη την πλαισιακή λειτουργία της πλάκας στις περιοχές των κολονών,σε αντίθεση με τη λιγότερο ακριβή θεώρηση αρθρωτής πλάκας σε όλο το μήκος της. Ωστόσο, για να λειτουργήσει πλαισιακά η πλάκα με τα υποστυλώματα στην πραγματική κατασκευή, θα πρέπει να οπλιστεί η περιοχή σύνδεσης πλάκας-κολονών (στην οποία αναπτύσσονται ισχυρές αρνητικές ροπές κάμψης) με ισχυρό, σωστά τοποθετημένο και καλά αγκυρωμένο αρνητικό οπλισμό στις άνω ίνες των πλακών. Για το λόγο αυτό, η επίλυση με πεπερασμένα στοιχεία των πλακών σε συνήθη εργοτάξια θα πρέπει να θεωρεί αρθρωτές στηρίξεις επί των υποστυλωμάτων.


Εικόνα 3.3.6.1-1: Διάγραμμα ροπών κάμψης δοκίδων φορέα
Εικόνα 3.3.6.1-1: Διάγραμμα ροπών κάμψης δοκίδων φορέα

Στην περίπτωση των μελών, οι δύο ακραίες κύριες δοκίδες (πλάκας) λειτουργούν πλαισιακά με τα υποστυλώματα, έχουν μεγαλύτερη δυσκαμψία από τις σχεδόν αμφιαρθρωτές ενδιάμεσες κύριες δοκίδες και αναλαμβάνουν μεγαλύτερο φορτίο, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν ισχυρές αρνητικές ροπές κάμψης στις στηρίξεις τους και σχετικά ασθενείς θετικές στo εσωτερικό τους. Οι ενδιάμεσες κύριες δοκίδες αναπτύσσουν ισχυρές θετικές καμπτικές ροπές στο άνοιγμά τους, ενώ στηρίζονται στις ακραίες, μέσω των δευτερευουσών δοκίδων, οι οποίες καταπονούνται από όχι αμελητέες θετικές καμπτικές ροπές ανοίγματος.

Στην ακριβέστερη προσομοίωση με επιφανειακά πεπερασμένα στοιχεία, οι ακραίες κύριες ζώ-νες λειτουργούν έντονα πλαισιακά. Τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με τα αντίστοιχα των μελών με τις ακόλουθες διαφορές:

(α) Στις ακραίες κύριες ζώνες (αντίστοιχες των ακραίων κυρίων δοκίδων) η πλαισιακή λειτουργία είναι πιο έντονη, διότι οι ροπές στηρίξεων είναι μεγαλύτερες και οι ροπές ανοιγμάτων μικρότερες.

(β) Στις ενδιάμεσες κύριες ζώνες (αντίστοιχες των ενδιάμεσων κυρίων δοκίδων) οι ροπές ανοιγμάτων είναι μικρότερες.

(γ) Οι ροπές ανοιγμάτων των δευτερευουσών ζωνών (αντίστοιχες των δευτερευουσών δοκίδων) προκύπτουν μεγαλύτερες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εσωτερική δυστρεψία των στοιχείων της πλάκας (η συστροφή) είναι ισχυρότερη από την αντίστοιχη των μελών.


Εικόνα 3.3.6.1-2: Διάγραμμα ροπών κάμψης ζωνών φορέα
Εικόνα 3.3.6.1-2: Διάγραμμα ροπών κάμψης ζωνών φορέα

 


« Προσομοίωση πλακών με μέλη και επιφανειακά πεπερασμένα Η κατακόρυφη παραμόρφωση των δοκών »