« Πρόλογος Ευρωκώδικες »

 

Εισαγωγή

Στην κλασική στατική, είχαμε συνηθίσει να μιλάμε για ροπές και τέμνουσες, ως βασικά μεγέθη σύγκρισης των δομικών στοιχείων των φορέων, στο βιβλίο αυτό υπολογίζουμε ροπές και τέμνουσες, αλλά ταυτόχρονα, με βάση τη σύγχρονη στατική επιστήμη υπολογίζουμε και τις σχετικές μετακινήσεις, οι οποίες αποτελούν πιο αντικειμενικά μεγέθη άμεσα κατανοητά από την ανθρώπινη φύση και γι’ αυτό τις επιλέγουμε για τις συγκρίσεις των φορέων και των στοιχείων τους.

Το βιβλίο αυτό και το λογισμικό που το συνοδεύει καλύπτει το μεγαλύτερο εύρος των κτιρίων της πράξης, χωρίς να υπεισέρχεται σε ορισμένες ειδικές κατηγορίες όπως τα προεντεταμένα, προκατασκευασμένα, σύμμεικτα, με πλάκες χωρίς δοκούς (μυκητοειδείς πλάκες), άοπλες ή ελαφρά οπλισμένες πλάκες και τα ελαφροσκυροδέματα.

Προϋπόθεση για τη μελέτη του παρόντος Β’ τόμου είναι οι βασικές γνώσεις της στατικής και της αντοχής των υλικών.

Το συνοδευτικό λογισμικό αποτελεί τη συνέχεια 4 βιβλίων για τη μελέτη και την κατασκευή κτιρίων από οπλισμένο σκυρόδεμα που γράψαμε μαζί με τους συνεργάτες μου το 1974 και το 1976, αμέσως μετά την αποφοίτησή μας από το Πολυτεχνείο. Τα βιβλία αυτά αναθεωρήθηκαν το 1995 σύμφωνα με τους μεταβατικούς ελληνικούς κανονισμούς και ολοκληρώθηκαν το 2000 με τους τελικούς επίσημους κανονισμούς ΕΚΩΣ 2000 και ΕΑΚ 2000. Ο μεταβατικός κανονισμός του 1994 και οι κανονισμοί ΕΚΩΣ 2000 και ΕΑΚ 2000 που θεσπίστηκαν μετά τον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας το 1999, είχαν ως βάση τους Ευρωκώδικες εκείνης της εποχής. Η εξέλιξη αυτή μας βοήθησε ώστε σήμερα να έχουμε όλη την απαραίτητη υποδομή σε ότι αφορά τη φιλοσοφία των Ευρωκωδίκων και τη γνώση του περιεχομένου τους, ώστε να είμαστε σε θέση να γράψουμε τη νέα σειρά των βιβλίων, μέρος της οποίας είναι και το παρόν.

Για τη μελέτη του βιβλίου δεν είναι απαραίτητη η χρήση λογισμικού, βοηθά όμως η χρησιμοποίηση λογισμικού για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων και για την εξέταση παραλλαγών των παραδειγμάτων. Το λογισμικό μπορεί να είναι οποιοδήποτε.Ο συγγραφέας θα θεωρήσει ότι έχει επιτύχει το έργο του, αν παρακινηθούν οι αναγνώστες και δημιουργήσουν με το δικό τους λογισμικό, νέες δικές τους παραλλαγές παραδειγμάτων και νέα δικά τους παραδείγματα, ώστε να καταλήξουν σε δικά τους συμπεράσματα.

Σε διάφορα παραδείγματα, χρησιμοποιούνται απλά υπολογιστικά φύλλα EXCEL καθώς και πίνακες, τα οποία είναι αναρτημένα, σε συγκεκριμένους χώρους του WEB αλλά και στο site μας. Από τους ίδιους χώρους μπορεί να γίνει download η περιορισμένου χρόνου δοκιμαστική έκδοση του λογισμικού HoloBIM ή/και να γίνει αγορά και ενεργοποίηση της WEB εκπαιδευτικής έκδοσης. Το λογισμικό αυτό στη συνέχεια του βιβλίου αναφέρεται ως συνοδευτικό λογισμικό.

 


« Πρόλογος Ευρωκώδικες »