« Παραμορφώσεις-Εντάσεις Επίλυση πλάκας »

 

Προσομοίωση σκελετού

Για να γίνουν κατανοητές, σε πρώτο επίπεδο, οι έννοιες τόσο της στατικής, όσο και της σεισμικής συμπεριφοράς των κτιρίων, εξετάζεται η απλή μονώροφη, τετράστυλη, κατασκευή που αποτελείται από δύο δίστυλα πλαίσια (κάθε πλαίσιο αποτελείται από δύο κολόνες συνδεδεμένες με μία δοκό) και μία πλάκα. Σε πρώτη φάση δεν εξετάζονται τα θεμέλια, αλλά τα υποστυλώματα θεωρούνται πακτωμένα στο λαιμό των θεμελίων.


Εικόνα 3.3.1-1: Κάτοψη ξυλοτύπου                                               Εικόνα 3.3.1-2: Τομή Α-Α
Εικόνα 3.3.1-1: Κάτοψη ξυλοτύπου                                               Εικόνα 3.3.1-2: Τομή Α-Α

Η κατασκευή αποτελείται από τέσσερα υποστυλώματα, δύο δοκούς και μία πλάκα <μελέτη B_331 >. [*]Note Note Η μελέτη τρέχει μέσα από την εκπαιδευτική έκδοση του συνοδευτικού λογισμικού.


Εικόνα 3.3.1-3: Η κατασκευή στο χώρο
Εικόνα 3.3.1-3: Η κατασκευή στο χώρο

Το φορτίο επικάλυψης της πλάκας δίνεται ίσο με ge=1.00 kN/m2.

Το ωφέλιμο φορτίο επί της πλάκας δίνεται ίσο με q=5.00 kN/m2.

Το ωφέλιμο φορτίο επί της πλάκας δίνεται ίσο με gw=20.00 kN/m.

Το πρόσθετο γραμμικό φορτίο σε κάθε δοκό δίνεται ίσο με ax=0.650xg [*]NoteNote Η σεισμική επιτάχυνση ax είναι η ένταση του σεισμού στη συγκεκριμένη στάθμη όταν ο σεισμός δρα κατά τη διεύθυνση X. Κάθε μάζα m που βρίσκεται σ’ αυτή τη στάθμη αντιδρά με μία αδρανειακή δύναμη Fx=axm. Το σύνολο αυτών των σεισμικών δυνάμεων αποτελεί τη σεισμική φόρτιση του φορέα για σεισμό κατά +X. Το αντίστοιχο ισχύει και για τη διεύθυνση +Y. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα ο φορέας αυτός ανήκει στην κατηγορία του ανεστραμμένου εκκρεμούς [βλέπε §6.1.5(6)] και ανήκει σε ζώνη σεισμικής επικινδυνότητας Z3 που έχει agR=0.36g και κύριες ιδιοπεριόδους κατά X και Y, 0.250 sec και 0.158 sec αντίστοιχα, οπότε προκύπτει ax=ay=0.720 [βλέπε το παράδειγμα της §6.1.6]


« Παραμορφώσεις-Εντάσεις Επίλυση πλάκας »