« Δοκός με στρέψη Πλάκες »

 

Η εφικτότητα της σκυροδέτησης στις δοκούς

Το σωστό σιδέρωμα σε μια οικοδομή, αποδεικνύεται μόνο κατά τη διάρκεια της σκυροδέτησης. Ο τεχνίτης σιδεράς, πρέπει πάντοτε, να λαμβάνει υπ’ όψη του την ευχερή διέλευση σκυροδέματος και δονητή. Σε περίπτωση μάλιστα που σκυροδετείται «κουστούμι» ένας όροφος, δηλαδή κολόνες, δοκοί και πλάκες ταυτόχρονα, η τοποθέτηση των ράβδων οπλισμού θέλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή και επιμέλεια.

Επειδή η σωστή σκυροδέτηση συμβαδίζει με τη σωστή κατασκευή, προτείνεται η σκυροδέτηση ενός ορόφου να γίνεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση να γίνεται το καλούπωμα και η σκυροδέτηση των κολονών και στη δεύτερη φάση το καλούπωμα και η σκυροδέτηση δοκών και πλακών.

Κλειδί για την εφικτότητα της σκυροδέτησης αποτελεί η χρήση της δεύτερης στρώσης του οπλισμού, όπως περιγράφεται στην παράγραφο 3.4.2. Η τοποθέτηση των ράβδων στις δύο ακριανές θέσεις της δεύτερης στρώσης, είναι πολύ εύκολες, επειδή οι δύο ράβδοι δένονται στα σκέλη του συνδετήρα. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται χώρος για να περάσει κατακόρυφα το σκυρόδεμα, ακόμα και ο δονητής.

Επειδή στις αντισεισμικές κατασκευές, κατά κανόνα, δημιουργείται συνωστισμός οπλισμού, αν δεν γίνει σωστά το σιδέρωμα, πολλές φορές έχουμε τις παρακάτω σοβαρότατες κατασκευαστικές ατέλειες στην περιοχή των κόμβων:

(α) Στην περίπτωση κατασκευής «κουστούμι» εμφανίζονται μικρά ή μεγάλα κενά στη μάζα των υποστυλωμάτων, που επισκευάζονται πολύ δύσκολα.

(β) Στην περίπτωση κατασκευής «χωριστά κολόνες - πλάκες», το σκυρόδεμα δεν περνάει κάτω από τα σίδερα για να σωματοποιηθεί με το υφιστάμενο τμήμα του υποστυλώματος. Το χειρότερο απ’ όλα είναι, ότι η ατέλεια αυτή δεν είναι αντιληπτή με το μάτι, επειδή το σκυρόδεμα περνάει από τα πλαϊνά των επικαλύψεων και έτσι δυστυχώς μετά το ξεκαλούπωμα φαίνεται πως έχει κατασκευασθεί σωστά.

Στη συνέχεια εμφανίζονται 5 κανόνες όπλισης και σκυροδέτησης:

Η κατακόρυφη δόνηση είναι η καλύτερη. (1)

Εναλλακτική δυνατότητα δόνησης, όταν υπάρχει πλάκα, είναι από τα πλάγια. (2)

Δοκός πλάτους 200 mm πρέπει να αποφεύγεται. Όταν όμως κατασκευάζεται, χρειάζεται μεγάλη προσοχή. (3)

Η μοναδική δυνατότητα δόνησης ανεστραμμένης δοκού, είναι η κατακόρυφη. (4)

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει πλάκα σε καμία πλευρά της δοκού (δοκοί θεμελίωσης), ο μοναδικός τρόπος δόνησης είναι ο κατακόρυφος. (5)

 


« Δοκός με στρέψη Πλάκες »