« Γενικά Εισαγωγή »

 

Πρόλογος

Οι Ευρωκώδικες αποτελούν μία από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές, άρα και παγκόσμιες, ολοκληρώσεις στον κατασκευαστικό κλάδο. Έχουν αντικαταστήσει τα British standards και τα Γερμανικά DIN που χρησιμοποιούντο σε πολλές χώρες του πλανήτη και έχουν θέσει ένα βιομηχανικό πρότυπο (υλικών και υπηρεσιών) που αποτελεί υπόδειγμα όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για όλο τον κόσμο. Σήμερα, η γνώση των Ευρωκωδίκων επιτρέπει στο μηχανικό να εργαστεί σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου και ιδιαίτερα σ’ αυτές που έχουν αντισεισμικές απαιτήσεις.

Ο Α’ τόμος των ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ, περιέχει την περιγραφή του σκελετού των κτιρίων, τα φορτία, τα υλικά και τη λειτουργία τους.

Ο παρόν Β’ τόμος ασχολείται με την ανάλυση του σκελετού του κτιρίου που έχει σκοπό τον προσδιορισμό των παραμορφώσεων και των εντάσεών του.

Ο Γ’ τόμος (υπό έκδοση) περιλαμβάνει τη φάση της διαστασιολόγησης των στοιχείων του σκελετού, δηλαδή ελέγχει την αντοχή των δομικών στοιχείων του κτιρίου και προσδιορίζει τους αναγκαίους οπλισμούς.

Ο σκοπός του βιβλίου αυτού είναι η ερμηνεία των κανονισμών EC0, EC2, EC8, η εφαρμογή τους στην πράξη και ο προσδιορισμός της τάξης μεγέθους των διαφόρων μεγεθών, επειδή:

- Η ερμηνεία βοηθά το μηχανικό να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα βασικό επίπεδο γνώσης από ένα ευρύ σύνολο κανόνων που έχει σκοπό να καλύψει πέραν των συχνών περιπτώσεων και πολλές ειδικές, οι οποίες όμως στην πλειονότητά τους δεν αποτελούν μέρος της επαγγελματικής του καθημερινότητας.

- Η εφαρμογή στην πράξη μπορεί να εξηγηθεί μόνο με συγκεκριμένα αριθμητικά παραδείγματα, τα οποία φτάνουν μέχρις ένα επίπεδο παραλλαγών. Η επίλυση των παραδειγμάτων στο βιβλίο γίνεται τόσο με συμβατικούς/χειρόγραφους τρόπους όσο και με λογισμικό, δεδομένου ότι σήμερα το λογισμικό αποτελεί το εργαλείο του μηχανικού.

- Ο συνδυασμός των παραδειγμάτων με συγκεκριμένα μεγέθη δεδομένων, δίνει και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Τα σχετικά μεγέθη των αποτελεσμάτων σε σχέση με τα δεδομένα, συγκρίνονται διαρκώς μεταξύ τους και σταδιακά δίνουν στον αναγνώστη τη γνώση της τάξης μεγέθους. Η ικανότητα προσδιορισμού της τάξης μεγέθους είναι το μόνο όπλο προστασίας του μηχανικού από τα κάθε είδους σφάλματα κατά τη χρήση των διαφόρων λογισμικών.

Το βιβλίο προσπαθεί να γεφυρώσει την κλασική στατική, που είχε δημιουργηθεί με βάση τους υπολογιστικούς περιορισμούς της εποχής της, δηλαδή τη δουλειά κυρίως με το “χέρι”, με τη σύγχρονη στατική, δηλαδή τη δουλειά κυρίως με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανάγκη της δια βίου εκπαίδευσης είναι απαραίτητη ιδιαίτερα στο χώρο του μηχανικού, όπου η γνώση και κυρίως τα εργαλεία, αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα. Το βιβλίο έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να απευθύνεται σε όλη τη διαβάθμιση αναγνωστών, από το φοιτητή και τον αρχάριο μηχανικό, μέχρι και τον έμπειρο μηχανικό, όπου ο καθένας διευρύνει τη γνώση του στο βαθμό εκείνο που η εμπειρία του επιτρέπει.

Το βιβλίο υποστηρίζεται από το λογισμικό StereoSTATIKA. Το λογισμικό αυτό είναι BIM (Building Information Modeling) τεχνολογίας σε περιβάλλον Εικονικής Πραγματικότητας που θέτει την τεχνολογία στην υπηρεσία του μηχανικού. Το γεγονός αυτό παράλληλα με το δεδομένο ότι ο μηχανικός επικοινωνεί πλέον με το λογισμικό μέσω εικόνων που επιβεβαιώνουν ή απορρίπτουν τις επιλογές του, του επιτρέπουν να παραλείψει το μηχανιστικό μέρος της δουλειάς και να επικεντρωθεί στη δημιουργική πτυχή της. Οι περισσότερες εικόνες αυτού του βιβλίου έχουν δημιουργηθεί από αυτό το λογισμικό, με τη χρήση του οποίου ο μηχανικός μπορεί να τρέξει όλα σχεδόν τα παραδείγματα του βιβλίου αλλά και απειρία παραλλαγών τους.

Αθήνα, Σεπτέμβριος 2012 και Ιούλιος 2013

Απόστολος Κωνσταντινίδης

 


« Γενικά Εισαγωγή »