« Περιβάλλουσες φορτίσεις Tables »

 

Ειδικές περιπτώσεις

Κολόνες που δεν ανήκουν σε διάφραγμα

Σε περίπτωση που σε έναν όροφο υπάρχουν κολόνες που δεν ανήκουν σε διάφραγμα, η ένταση λόγω τυχηματικών εκκεντροτήτων θα μπορούσε να προκύψει προσεγγιστικά, θεωρώντας ότι το πλέγμα των δοκών γύρω από τις κολόνες προσεγγίζει τη διαφραγματική λειτουργία.

Κατακόρυφη συνιστώσα σεισμού [EC8, §4.3.3.5.2]

Αν avg≤0.25g δεν είναι υποχρεωτικό να λαμβάνεται υπόψη η κατακόρυφη συνιστώσα του σεισμού. Επειδή agR=0.16g for seismic zone 1 and γI=1.40 for importance class IV the expression avg=0.9ag=0.9 · γI · agRyields 0.9 · γI · 0.16g=γI · 0.144gavg=0.20g <0.25g, therefore the vertical seismic component check may be omitted.

Σε περίπτωση όμως που προκύψει avg>0.25g, η κατακόρυφη συνιστώσα του σεισμού είναι αναγκαίο να λαμβάνεται υπόψη μόνο στις παρακάτω ειδικές περιπτώσεις:

  1. Για οριζόντια ή σχεδόν οριζόντια στατικά μέλη με άνοιγμα ≥ 20 m
  2. Για οριζόντιους ή σχεδόν οριζόντιους προβόλους με άνοιγμα ≥ 5 m
  3. Για οριζόντια ή σχεδόν οριζόντια προεντεταμένα μέλη
  4. Για δοκούς που φέρουν φυτευτά υποστυλώματα
  5. Σε φορείς με σεισμική μόνωση

Σ’ αυτές τις ειδικές περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιούνται απλοποιημένα τοπικά προσομοιώματα και τα αποτελέσματα της προσομοίωσης αυτής να λαμβάνονται υπόψη μόνο για τα ειδικά στοιχεία.

Στην περίπτωση φυτευτού υποστυλώματος, θα μπορούσε να προστεθεί στο υποστύλωμα ένα επιπλέον στατικό φορτίο ίσο με τη σεισμική δύναμη FV που προκύπτει από το φορτίο σχεδιασμού G+ψ2 · Q του υποστυλώματος πολλαπλασιασμένη επί την κατακόρυφη σεισμική επιτάχυνση aV, δηλαδή Fv=(aV/g) · (G+ψ 2 · Q).Σ’ αυτή την περίπτωση, θα εξετασθούν αυτόματα όλοι οι αναγκαίοι συνδυασμοί οριζόντιων και κατακόρυφων φορτίων στο σύνολο του φορέα.

Για λόγους απλοποίησης των υπολογισμών και υπέρ της ασφαλείας, η κατακόρυφη επιτάχυνση θα μπορούσε να ληφθεί ίση με τη μέγιστη τιμή που μπορεί να εμφανιστεί (βλέπε §6.1.7).

Παράδειγμα 6.6.2: Κτίριο με φυτευτό υποστύλωμα, σε σεισμική ζώνη με agR=0.24 και κατηγορία σπουδαιότητας κτιρίου III (γI=1.2):

Είναι avg=0.9 · γI · agR=0.9 · 1.2 · 0.24 · g=0.26g, άρα πρέπει να ληφθεί υπόψη η κατακόρυφη σεισμική δύναμη στην περιοχή του φυτευτού υποστυλώματος.

Η μέγιστη επιτάχυνση που θα μπορούσε να εμφανιστεί, βάσει της §6.1.7 είναι:

aV,max=1.5 · γI · agR =1.5 · 1.2 · 0.24g=0.432g.

Το μόνιμο φορτίο G του φυτευτού υποστυλώματος μπορεί να αντικατασταθεί με ένα άλλο φορτίο ίσο με FV=G+0.432 · (G+ψ2 · Q).

Αν η πρόσθετη δύναμη FV του φυτευτού υποστυλώματος έχει σημαντικό μέγεθος, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η φαινομενική ευνοϊκή επιρροή αυτής της πιθανής πρόσθετης δύναμης στις ροπές (άρα και στον οπλισμό) των γειτονικών δοκών, επειδή στην πραγματικότητα πρόκειται για οιονεί κινητό φορτίο και όχι για μόνιμο.

 


« Περιβάλλουσες φορτίσεις Tables »

Απόκτηση εξοπλισμού με Χρηματοδότηση 100% μέσω του ΕΣΠΑ

Π-SYSTEMS ΑΕ



Ευχαριστούμε για την υποστήριξη τις διακεκριμένες εταιρίες:


ΧΑΤΖΗΔΑΒΙΤΙΔΗΣ ΑΕ ΧΑΤΖΗΔΑΒΙΤΙΔΗΣ ΑΕ

Π-SYSTEMS ΑΕ Π-SYSTEMS ΑΕ