« Αγκύρωση του οπλισμού στην τελευταία στάθμη Όπλιση χαρακτηριστικών διατομών υποστυλωμάτων »

 

Μείωση διατομής κολόνας καθ’ ύψος

Η μείωση της διατομής μιας κολόνας από όροφο σε όροφο, τόσο από θεωρητικής όσο και από πρακτικής άποψης, δεν είναι ευνοϊκή. Ειδικά σε υποστυλώματα με απαιτήσεις αντισεισμικότητας, πρέπει να αποφεύγεται. Παρόλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις, που μειώνεται η διατομή υποστυλώματος στον υπερκείμενο όροφο, σε σχέση με τον υποκείμενο.

Δύο είναι τα κυριότερα προβλήματα που εμφανίζονται στην περίπτωση μείωσης διατομής κολόνας από όροφο σε όροφο. Το πρώτο οφείλεται στη διαφορετική διάταξη των οπλισμών του πάνω υποστυλώματος σε σχέση με το κάτω και το δεύτερο πρόβλημα οφείλεται στη δυσκολία αγκύρωσης των ράβδων του κάτω υποστυλώματος, αυτών που βρίσκονται εκτός της διατομής των συνδετήρων του πάνω υποστυλώματος.

Το πρώτο πρόβλημα αντιμετωπίζεται με φύτεμα αναμονών στις κατάλληλες θέσεις στην απόληξη του κάτω υποστυλώματος.

Το δεύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζεται με δύο διαφορετικούς τρόπους:

(α) Με διακοπή των κολονοσιδήρων που περισσεύουν και

(β) Με παράκαμψη των ράβδων του κάτω υποστυλώματος σε μορφή μπουκάλας και αγκύρωσή τους στην πάνω κολόνα.

Είτε με τον πρώτο, είτε με το δεύτερο τρόπο, η εργασία πρέπει να γίνεται με εξαιρετική επιμέλεια, επειδή το αντισεισμικό υποστύλωμα πρέπει να έχει εγκάρσιο οπλισμό (συνδετήρες) που θα το περισφίγγει και μέσα στον κόμβο, ενώ επίσης καλό είναι τα άγκιστρα να αλλάζουν διαδοχικά θέση. Η πρακτική αυτή υπενθυμίζεται ότι είναι απαραίτητη για την αντοχή του υποστυλώματος, ακόμα και όταν αστοχήσουν οι δοκοί που συντρέχουν σ’ αυτό.

Στη περίπτωση χρήσης μπουκαλών, για να είναι αποτελεσματική η περίσφιγξη στο εσωτερικό του κόμβου, πρέπει τα κολονοσίδερα να εφάπτονται στις γωνίες των συνδετήρων. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να κατασκευαστούν (χειρονακτικά ένας-ένας) συνδετήρες μειούμενης δια-τομής.

Τα κολονοσίδερα που μαζεύονται από το κάτω υποστύλωμα προς το πάνω μέσω μπουκαλών, καλό είναι να γίνονται μέσα στην περιοχή του κόμβου.

Στην περίπτωση διακοπής κολονοσιδήρων, η αγκύρωση τους μπορεί να γίνεται με έναν από τους τρόπους που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο.

Οι κανόνες αυτοί ακολουθούνται σε όλες τις περιπτώσεις μειώσεων διατομής, π.χ. σε περίπτωση αμφίπλευρης μείωσης της διατομής κολόνας.

 


« Αγκύρωση του οπλισμού στην τελευταία στάθμη Όπλιση χαρακτηριστικών διατομών υποστυλωμάτων »

Απόκτηση εξοπλισμού με Χρηματοδότηση 100% μέσω του ΕΣΠΑ

Π-SYSTEMS ΑΕ



Ευχαριστούμε για την υποστήριξη τις διακεκριμένες εταιρίες:


ΧΑΤΖΗΔΑΒΙΤΙΔΗΣ ΑΕ ΧΑΤΖΗΔΑΒΙΤΙΔΗΣ ΑΕ

Π-SYSTEMS ΑΕ Π-SYSTEMS ΑΕ