Βιομηχανοποιημένοι συνδετήρες - κλωβοί
Το πιο πολύπλοκο, δύσκολο και χρονοβόρο κομμάτι της συναρμολόγησης του οπλισμού, είναι η τοποθέτηση των συνδετήρων. Στην εργασία αυτή δαπανάται ο περισσότερος χρόνος και γίνονται τα μεγαλύτερα λάθη.
Σε μία τόσο σύνθετη και ποικίλη εργασία που παραδοσιακά κατασκευαζόταν στο χέρι, ήταν πολύ δύσκολη η βιομηχανοποίηση. Την προηγούμενη δεκαετία, το θέμα αντιμετωπίστηκε με τη βιομηχανική παραγωγή απλών συνδετήρων στην αρχή και πολυμορφικών στη συνέχεια.
Στην ελληνική αγορά, καθοριστικής σημασίας για τη βιομηχανία ήταν η παραγωγή των πολυμορφικών, σπειροειδών συνδετήρων από την π-SYSTEMS, που με την ονομασία Αντισεισμικοί Θώρακες εμφάνισαν την πρώτη βιομηχανική λύση. Αυτό έδινε λύση στην κατασκευή και των πλέον πολύπλοκων συνδετήρων, κυρίως όμως, έλυναν το πρόβλημα της συνεπούς και με ακρίβεια εφαρμογής της μελέτης. Η βιομηχανοποίηση στην ελληνική αγορά συνεχίστηκε από την εταιρία ΜΠΗΤΡΟΣ.
Παράλληλα με τους θώρακες, εξελίχθηκαν και οι παραδοσιακές τσερκομηχανές με το γενικό όρο robot, οι οποίες άρχισαν να παράγουν σε μεγάλη κλίμακα σύνθετους πολυμορφικούς συνδετήρες μισού ή ενός βήματος .
Η επόμενη φάση της βιομηχανοποίησης ήταν και εξακολουθεί να είναι η δημιουργία κλωβών με επάλληλους πολυμορφικούς συνδετήρες. Η ανάπτυξη βιοτεχνικών συγκολλητικών μηχανών, έδωσε τη δυνατότητα δημιουργίας κλωβών κάθε τύπου πολυμορφικών συνδετήρων, σε διάφορες πυκνότητες.
Η ευρείας κλίμακας βιομηχανική παραγωγή κλωβών ξεκίνησε από τη ΣΙΔΕΝΟΡ και αμέσως μετά από τη Χαλυβουργία Ελλάδος. Οι βιομηχανίες αυτές, δημιουργούν αντισεισμικούς κλωβούς σε ευρεία βιομηχανική κλίμακα, με τον πρακτικό περιορισμό των συγκεκριμένων διαστάσεων διατομών και της συγκεκριμένης πυκνότητας συνδετήρων. Παρά τους περιορισμούς όμως, έ-χουν καταφέρει να καλύπτουν μεγάλο ποσοστό των αναγκών της αγοράς σε συνδετήρες.
Μία ιδανική λύση από άποψη πλήρους βιομηχανοποίησης αντισεισμικών κλωβών, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι οι κυψελοειδείς συνδετήρες, οι οποίοι σήμερα αναπτύσσονται από την π-SYSTEMS σε πειραματικό επίπεδο. Οι κυψελοειδείς συνδετήρες είναι η επέκταση της ιδέας του κρίκου και με τα σημερινά δεδομένα της βιομηχανίας, είναι προϊόν που προέρχεται από την εγκάρσια τμήση σε φέτες χαλύβδινων σωλήνων σε πρώτη φάση και σύνθετων (composite) σωλήνων σε δεύτερη φάση.
Οι τύποι συνδετήρων που εφαρμόζονται σήμερα στην ελληνική αγορά είναι:
Οι συνήθεις συνδετήρες κατασκευάζονται στο χέρι, επομένως δεν έχουν όριο εφαρμογής, δη-λαδή πρακτικά υποστηρίζουν κάθε τύπο και κάθε διάσταση υποστυλώματος.
«Σπειροειδείς/ΘΩΡΑΚΕΣ» συνδετήρες
Οι σπειροειδείς συνδετήρες είναι συνδετήρες που δημιουργούνται με ειδικές CNC μηχανές και μπορούν να καλύψουν το μεγαλύτερο εύρος τύπων και διαστάσεων υποστυλωμάτων. Πρακτικά, το όριο χρησιμοποίησής τους είναι η δυνατότητα του μεγαλύτερου μήκους πλευράς που έχουν αυτές οι μηχανές.
Οι συνδετήρες τύπου Robot δημιουργούνται από CNC μηχανές παρόμοιες με αυτές των σπειροειδών, μόνο που ο κάθε συνδετήρας αποτελεί μόνο μία πλήρη στρώση (στροφή).
Οι συνδετήρες SIDEFOR κατασκευάζονται ως ενιαίοι κλωβοί συνδετήρων, έτοιμοι για να τοποθετηθούν οι διαμήκεις ράβδοι του οπλισμού. Αποτελούνται από συνδετήρες μίας πλήρους στρώσης (στροφής), όπως στα Robot, και συνδέονται με βοηθητικές ράβδους διαμέτρου Ø5.5. Το κυριότερο χαρακτηριστικό τους είναι η βιομηχανική παραγωγή και γι’ αυτό υπάρχουν ετοιμοπαράδοτοι, σε συγκεκριμένες όμως, μόνο διατομές.
Για τους συνδετήρες ForSteel ισχύει ό,τι ακριβώς και για τους SIDEFOR, με τη μόνη διαφορά ότι οι βοηθητικές ράβδοι έχουν διάμετρο Ø6.
«Κυψελοειδείς» συνδετήρες
Οι κυψελοειδείς συνδετήρες είναι κλειστής διατομής συνδετήρες, πολλών απλών κυψελών, ή μίας σύνθετης κυψέλης. Συναρμολογούνται είτε βιομηχανικά, με τη χρήση διαμήκων συνδετικών ράβδων, είτε χειρονακτικά, σαν κοινοί συνδετήρες. Οι συνδετήρες αυτοί αποτελούν ευρεσιτεχνία της εταιρίας π-SYSTEMS που έχει κατοχυρωθεί με πατέντες στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Σήμερα, οι κυψελοειδείς συνδετήρες, βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο ανάπτυξης.