« Σεισμικά φορτία
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΚΕΛΕΤΟΥ »
|
Σύγκριση δυνάμεων ανέμου Fw, με αυτές του σεισμού Fs Σύγκριση δυνάμεων ανέμου Fw, με αυτές του σεισμού Fs
Στο ίδιο κτίριο, σε περιοχή έντονων ανέμων, η μέση πίεση του ανέμου είναι της τάξης του 1.50 kN/m² και η συνισταμένη δύναμη του, της τάξης των 400 kN. Το συνολικό φορτίο λειτουργίας είναι 12.000 kN. Επομένως το ποσοστό της δύναμης του ανέμου σε σχέση με τα κατακόρυφα φορτία ισούται με 0.03, το δε ιδεατό σημείο εφαρμογής της δύναμης του ανέμου είναι περίπου στο μέσον του ύψους του κτιρίου. Συγκρινόμενες οι δυνάμεις του ανέμου με τις δυνάμεις του σεισμού στο συγκεκριμένο κτίριο, προκύπτει ότι η επιρροή του ανέμου είναι τουλάχιστον 4 φορές μικρότερη της επιρροής του σεισμού.
Τα κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα έχουν μεγάλο ίδιο βάρος, τόσο σε κατάσταση σχεδιασμού, όσο και σε κατάσταση λειτουργικότητας, γι’ αυτό και ο άνεμος δεν τα επηρεάζει στο βαθμό που επηρεάζει τις ξύλινες ή τις σιδηρές κατασκευές.
Σε αντισεισμικά κτίρια θεωρείται ότι θα έχουμε ή δράση ανέμου ή δράση σεισμού και όχι ταυτόχρονη δράση ανέμου και σεισμού. Η δράση του σεισμού, που δίνει φόρτιση ανάλογη με αυτή του ανέμου, είναι κατά κανόνα ισχυρότερη και γι’ αυτό, πρακτικά, τα αντισεισμικά κτίρια δεν υπολογίζονται σε δράση ανέμου. Στον Ελληνικό χώρο, η επιρροή του ανέμου είναι σημαντικά μικρότερη της επιρροής του σεισμού, ακόμη και στη λιγότερο σεισμική ζώνη.
|
« Σεισμικά φορτία
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΚΕΛΕΤΟΥ »
|
|